fbpx
/
1,342 Views0
пищевое поведение

Перенесений COVID-19 істотно впливає ставлення до їжі.

Спостерігається:

  • тривала відсутність апетиту (до 6 місяців),
  • споживання невеликого обсягу їжі і як результат нестача вітамінів і мінералів,
  • втрата значного відсотка м’язової маси тіла.

Про це повідомила Юлія Василенко, коуч із харчування, сертифікований Health Coach.

«До мене приходить все більше клієнтів, які мають проблеми з харчуванням після перенесеного COVID-19. Відсутність нюху та смаку негативно впливає на апетит та сприйняття їжі. Навіть після відновлення смакових сприйняттів виникає проблема із задоволенням від їди. Неможливість насолодитися продуктами, які раніше подобалися, викликає нервову напругу. Наприклад, для деяких людей споживання кави – це важливий ритуал упродовж дня. Відсутність можливості насолодитися цим напоєм викликає стрес, який впливає на продуктивність протягом дня. У довгостроковій перспективі це може спричинити невроз. Також не рідкісні наслідки перенесеної хвороби – депресія, неврози тощо. За таких станів апетит суттєво знижений або відсутній і людина недоотримує потрібний обсяг макро та мікронутрієнтів, які потрібні для повного відновлення після хвороби», – каже експерт.

Для відновлення після коронавірусу часто призначають висококалорійні дієти – до 3500 ккал/добу, з великим вмістом білка – до 2 г білка на 1 кг маси тіла на день. У той же час вживати велику кількість калорій після перенесеної хвороби – складно, особливо поки не відновилася повноцінна робота смакових рецепторів.

«Також низький рівень енергії впливає на бажання, наприклад, готувати. Відсутність повноцінного харчування впливає на рівень енергії і виходить замкнене коло. Можна давати рекомендації щодо харчування, але не враховуючи те, як людина може впровадити дані рекомендації у життя та її психоемоційний стан результат буде мінімальний. Потрібний чіткий план поступових змін», – каже Юлія Василенко.

Вона рекомендує скласти перелык овочів, фруктів, каш, кисломолочних продуктів, м’яса, риби, які викликають найбільший смаковий відгук. Включити ці продукти у свій раціон у кількості, яку готовий сприйняти організм у даний час. Можна підключити додатковий прийом вітамінних комплексів. Паралельно потрібно працювати зі стресом та можливими психоемоційними проблемами після COVID-19.

Як відновити смакове сприйняття їжі:

  • Додати більше текстури в їжу. Наприклад, овочі в омлет.
  • Овочі готувати хрусткими
  • Додати в раціон горіхи та сухофрукти
  • Додати пряні та гострі смаки
  • Подавати їжу в гарному посуді (це стимулює апетит)
  • Урізноманітнюйте кольорову гаму їжі (наприклад, овочі різних кольорів)
  • Різна температура страв

Про експерта:

Юлія Василенко – сертифікований коуч зі здорового способу життя, харчування (Health Coach). Провела понад 500 годин особистих консультацій щодо зниження ваги, зміни харчових звичок, формування збалансованого раціону, формування звички займатися спортом та інші.